כמה יעלה לכם לנקות את שמכם והאם לחופש יש מחיר?

$(function(){ScheduleRotate([[function() {setImageBanner('99172855-b017-407c-83c6-6e7e202f0e51','/dyncontent/2024/11/14/66dd237a-3af5-47b2-8761-9d32fb6a7054.jpg',18716,'שכייני על באנר כתבה',525,78,true,54585,'Image','');},6],[function() {setImageBanner('99172855-b017-407c-83c6-6e7e202f0e51','/dyncontent/2024/10/10/401a2658-a8e0-47f5-aa79-d7c6eab34f23.jpg',18570,'באנר כתבה',525,78,true,54585,'Image','');},7],[function() {setImageBanner('99172855-b017-407c-83c6-6e7e202f0e51','/dyncontent/2024/6/10/6f66c86e-5ab0-4a09-9a1d-f7033494c774.jpg',18026,'שבירו אייטם כתבה',525,78,true,54585,'Image','');},7]]);})

ישראל זינגר, ראש עיריית רמת-גן לשעבר, על המחיר האמיתי שמשלם ראש עיר בישראל רק כדי לנקות את שמו ולצאת זכאי

סיפורו של ישראל זינגר, המנהל המיתולוגי של תיכון ״בליך״ וראש עיריית רמת-גן לשעבר, אמור לעורר את הקוראים באי נוחות. הסיפור שלו, ראש עיר שהיה מואשם בעבירות חמורות של שוחד, מרמה והפרת אמונים, צריך להדליק נורות אזהרה רבות בראשם של מקבלי ההחלטות העירוניות, רשויות המשפט והחוק, של הציבור ובעיקר של אנשי הציבור, שעלולים למצוא את עצמם יושבים בכיסאו של זינגר ונאלצים לשלם מחיר אישי כבד במיוחד.

לפני שניגש לשאלות, חשוב להדגיש שהמקרה הפרטי של ראש עיריית רמת-גן, ישראל זינגר יכול לקרות לכל נבחר ציבור, מנכ"ל חברה או תאגיד. יריב פוליטי או עסקי, שמקושר במידה זו או אחרת לגופי האכיפה, יכול להגיש בקלות תלונת סרק למשטרה, שיש שיאמרו, כי "ידה קלה על ההדק", כאשר מדובר באדם מפורסם.

במקרה של ישראל זינגר, החקירה ארכה ארבע שנים ארוכות, החלה ברעש גדול ובמעצר מתוקשר, לאחר שהובל בזינזאנה לאולם בית המשפט, לבקשה להארכת מעצר (שנדחתה). נגד זינגר נתלו חשדות של שוחד, מרמה והפרת אמונים, אך בסופו של יום , הן הצטמצמו מאוד, להבטחות לכאורה, שניתנו בתקופת הבחירות, למינויים של מקורבים בעירייה.

למעשה, כבר בשימוע שנערך לזינגר, התברר כי לא היו דברים מעולם. לפיכך, הפרקליטות החליטה לא להגיש כלל כתב אישום ולסגור את התיק.

באדיבות המצולם

לכאורה היה מדובר ברגע מרגש ובחגיגה גדולה עבור מר זינגר ותומכיו בעיר. זינגר, שיצא זכאי ורשאי להמשיך לנהל עיר ואם בישראל, הורשה אף להתמודד לבחירות שנערכו שלושה חודשים לאחר הזיכוי המוחלט. 

את הראיון עם מר זינגר קבענו במלון כפר המכביה, סמוך לביתו. כשחצינו את לובי המלון, לפחות עשרה אנשים עצרו אותנו, לברכו לשלום ולהביע געגועים לשובו לתפקיד.

מדוע נפתחה החקירה נגדך ומה היו החשדות?

״מיד עם בחירתי בסוף שנת 2013 לראשות עיריית רמת-גן, ובטרם חלפו 100 ימים, מצאתי את עצמי בעיצומה של חקירה כואבת, קשה ובלתי הגיונית בעליל, שנפתחה ככל הנראה משיקולים זרים. המעצר ההזוי, הרעשני והמתוקשר, פגע בי באורח אנוש ובאותו רגע כאילו חרב עלי עולמי. אני ,ישראל זינגר, המנהל המיתולוגי של בליך, שנתפסתי כל חיי כאיש חינוך, נקי כפיים וללא רבב, שחינך דורות רבים של תלמידים לערכי אמת, יושר והגינות - נחקר כאחרון העבריינים״.

״החקירה כנגדי נפתחה בשנת 2014״, ממשיך זינגר, ״בעקבות חשדות של שוחד, מרמה, הפרת אמונים, ועוד ועוד, אך בהמשך הצטמצמה והתמקדה לאחר זמן קצר בהבטחות לכאורה, שניתנו בתקופת הבחירות למינויים של מקורבים בעירייה״.

כדי לא להשאיר את הקוראים במתח, כיצד הסתיימה החקירה ומה היו תוצאותיה? 

״החקירה נמשכה קרוב לארבע שנים, בהן שתו לי ולמשפחתי את הדם. לאחר מעצר וחקירות ממושכות, התקיים שימוע בפרקליטות מיסוי וכלכלה בתל-אביב, בו התברר והובהר מעל לכל ספק, שמדובר בעלילת דם, מה שהוביל את הפרקליטות להמלצה מיידית לסגור את התיק, ולא להגיש כתב אישום. והנה סקופ, עובדה בלתי נתפסת, שלא פרסמתי עד היום - כמה ימים לאחר שלא זכיתי בבחירות בשנת 2018, קיבלתי מכתב מהמשטרה, שבו נכתב: "לאחר החקירה, הוחלט שנסיבות העניין בכללותן אינן מתאימות להעמדתך לדין, שכן מדובר באירוע שההליך הפלילי אינו מסגרת מתאימה לבירורו".

במילים פשוטות, התברר שהחקירה הפלילית נגד זינגר נפתחה בטעות, ושמדובר היה במצב שהיה חייב להיות מטופל בו מלכתחילה אך ורק בפן המנהלי, ולא הפלילי.

איך התנהל הליך השימוע שלך?

״במהלך השימוע, עורכי דיני סרטל, סהראי ולזר, התעקשו להציג את טענותינו בצורה מפורטת. הם הראו לפרקליטת מיסוי וכלכלה בתל אביב, ליאת בן ארי, דוגמאות רבות של "פערים משמעותיים" (בשפה פשוטה-זיופים) שעלו בחקירה. בעקבות זאת, ליאת בן ארי המליצה מיד לסגור את התיק, אך ההודעה הרשמית על סגירתו נמסרה רק חודשים לאחר מכן, קרוב מאוד למועד הבחירות של 2018״.

״ברצוני לציין בפני הקוראים, כי העובדה שעולם כמנהגו נוהג אחרי רמיסת כבודו של אדם, הינה תופעה כואבת וצורבת ומותירה את אותותיה שנים רבות. זו הסיבה העיקרית שבגינה הסכמתי להגיע לראיון הקשה שאנו מנהלים עכשיו״.

כיצד השפיעה החקירה עליך באופן אישי ועל תפקודך כראש עיר?

״החקירה הארוכה, שנמשכה כארבע שנים, פגעה אנושות ביכולתי ליישם את החזון שלי במלואו. הייתי עסוק בהליך המשפטי, התקיימו פגישות רבות עם עורכי דיני, התייעצויות עם ראשי עיר עמיתים. הדרתי שינה מעיני, לא שמרתי על בריאותי והעליתי במשקל. דחיתי לעיתים החלטות ולא הכרעתי מהר-כדרכי לפני כן, בעניינים שונים.

אני משוכנע שלולא החקירה שנמשכה זמן כה רב, כולל הפרסום המאוחר מאד על סגירת התיק, הייתי נבחר לקדנציה נוספת. זו הייתה תקופה קשה ביותר עבורי ועבור משפחתי. הסיקור התקשורתי הנרחב גרם לכך שלא מעט תושבים האמינו לחשדות, מה שכאב לי ופגע בי באופן אישי. בן לילה הפכתי לחשוד, נפגעה תדמיתי ונאלצתי להתנהל בשני מרחבים מקבילים-לנהל את העיר ולנהל את הקרב לטיהור שמי״.

״נקודת האור באותם ימים קשים הייתה שתושבים רבים האמינו בחפותי וביושרי, לרבות אלפי בוגרי בליך. התמיכה שלהם היוותה מקור כוח, נחמה ותקווה עבורי. זר לא יבין זאת, אך כאשר אתה קם מידי בוקר ומעל ראשך מרחפת עננה כבדה ואתה יודע שהינך חף מכל אשמה, זהו מצב נוראי ולא מפליא הדבר שישנם אנשים שנשברו ואף חלו עקב כך. אני לא נשברתי! ואני זוקף את עמידתי האיתנה לאופי החזק שלי (גם תולדה של ילדותי ברומניה הקומוניסטית), ולעובדה שהאמנתי באופן מחלט בחפותי. קיבלתי תמיכה איתנה, מחבקת ומרגשת ממשפחתי היקרה, מהחברים הקרובים אלי ומעובדי העיריה המסורים״.

כיצד החקירה וההליך השפיעו על המשפחה שלך?

״המשפחה שלי עברה תקופה קשה מאוד ורעייתי אף חלתה כתוצאה מהמתח שהיינו שרויים בו. אחד הרגעים הזכורים לי ביותר היה כשנכדי הבכור, אבישי, חזר הביתה מהגן נסער, לאחר ששמע מילד אחר שסבו הוא גנב. זה היה רגע קשה עבורנו, ואני ביקשתי מבני, רן, להסביר לאבישי שיש גם אנשים רעים, שנהנים מצרות של אחרים. אין ספק שמבטו העצוב של נכדי באותו יום ילווה אותי עוד שנים רבות. כמוכן, רעייתי וילדיי נתקלו לא פעם בהערות ציניות של אנשים שפגשו, כמו למשל "אם זה כתוב בעיתון, זה כנראה נכון". בכל פעם שסיפרו לי זאת, עניתי להם ששני הדברים היחידים שנכונים בעיתון הם התאריך והמחיר״.

האם שקלת לנקוט בצעדים משפטיים בעקבות ההודעה שהחקירה החלה בטעות?

״לאחר שקיבלתי את המכתב מהמשטרה, גמלה בליבי ההחלטה להילחם ולתבוע את המדינה ולדרוש פיצוי על הנזק הנפשי והכספי שנגרם לי. התייצבתי מול עורכי הדין שלי מצויד במסמכים, קבלות והוכחות, והייתי נכון לקרב. כבר בתחילת הדרך ביקשתי תזכיר של מקרים דומים ומה עלה בגורלם. מהר מאוד הסתבר לי, וכדאי שכל איש ציבור שהוגש נגדו כתב אישום יידע שמדובר בתהליך ארוך, יקר וסוחט נפשית. וגם אם בסופן של יום יזכה בתביעה, הרי הסכום שיקבל מהמדינה יכסה לכל היותר את עמלות עורכי הדין וההוצאות המשפטיות הנוספות. אחרי היסוסים והתלבטויות, ובהתייעצות עם עורכי הדין, החלטתי לראות את העתיד ולא לשקוע בעבר. העדפתי למנוע סבל נוסף ממשפחתי, לשים את הסיפור הזה מאחורינו ולהמשיך הלאה״.

מה עשית לאחר שעזבת את לשכת ראש העיר?

״ראשית, לאחר שנים רבות של שירות ציבורי - כמנהל תיכון וכראש עיר, יש לי זמן להקדיש למשפחתי וגם לתחביב הישן שלי-שחמט. אני ממשיך לשרת את הציבור בהתנדבות, ופעיל מאד במספר מסגרות, בעיקר בתחומי החינוך והרווחה, הן ברמה המקומית והן ברמה הארצית, כגון: עמותת "גדולים מהחיים" לילדים חולי סרטן, עמותת "מופת" למצוינות בחינוך, עמותת "עמך" לסיוע נפשי לניצולי שואה, ודירקטוריונים שונים בתחומים הללו״.

איך אתה רואה את הפרשה היום, בחלוף מספר שנים?

״הפרשה הזו השאירה טעם מר וכאב עמוק של החמצה גדולה, כי היו לי עוד תכניות רבות לקידום העיר ושירות מיטבי לתושבים, שלא הספקתי לממש. חזון שלא נפרע. גם כיום עדיין תושבים רבים פונים אלי בכל מקום בבקשה לעזרה, סיוע, עצה. כמו כן, עדיין ישנו תסכול עמוק על כך שאני שילמתי מחיר כבד והנושאים באחריות יצאו בלא כלום״.

 מה למדת מהתהליך ומהו הלקח שלך לאנשי ציבור בעמדות מפתח במצבים דומים?

״למדתי שחשוב להאמין בעצמך, בערכים שגדלת עליהם ובאמת שלך. חשוב להילחם בכל האמצעים החוקיים העומדים לרשותך, להתייעץ משפטית עם הטובים ביותר-כפי שאני נהגתי, להחזיק יועץ תקשורת צמוד שילווה אותך בכל התהליך, לרבות המדיה הדיגיטלית - מה שאני לא עשיתי וחבל. למדתי גם שאסור לתת למצב הקשה לרפות את ידיך.  תתעלם מרעשי הרקע. תלך בראש זקוף, עם האמת שלך, ותמשיך לשרת את הציבור באהבה, ביושר, במקצועיות ובמסירות״.

מה הם הלקחים שלמדת מהסיפור ותרצה להעביר לאנשי ציבור בעמדות מפתח?

״הלקח הראשון הוא לשמור על קור רוח ולהתמקד בעובדות גם כשנראה שהמצב קשה והציבור שופט לפני שהוכח דבר. התנהלות בשיקול דעת והתמקדות בעובדות ובהליך המשפטי יכולה למנוע טעויות ולחזק את העמדה שלך לאורך החקירה. 

אני ממליץ לבחור צוות משפטי מנוסה ואמין, שמתמחה בתיקים מורכבים. חשוב שהצוות יהיה מוכן להילחם על זכויותיך, גם אם זה אומר לעמוד על קיום שימוע ולהציג טענות חזקות בפני הפרקליטות.

שמרו על תקשורת פתוחה עם המשפחה, שעוברת תקופה קשה לא פחות ממך. הסבירו להם את המציאות כפי שהיא, והיה לצדם, כדי לתמוך ולהרגיע במידת הצורך.

שמרו על התמיכה מהמעגל הקרוב. הכרה של אנשים קרובים, כמו חברים, ידידים, מכרים ועמיתים למקצוע, יכולה לשמש כמשענת רגשית בתקופות קשות. אל תחשוש לבקש תמיכה ולהתעודד מהמילים שלהם.

דבר נוסף, שקלו היטב את כל ההשלכות לאחר תום החקירה ובהתאם לתוצאותיה, שקול בזהירות אם לנקוט בצעדים משפטיים נגד הגורמים המעורבים. לעיתים, הימנעות מצעדים כאלו יכולה למנוע סבל נוסף למשפחה ולמנוע פתיחת מחדש של פרשה שגם כך הייתה קשה ביותר.

לסיום, המשיכו הלאה למרות הקשיים. בסופו של דבר, חשוב להמשיך קדימה ולראות מעבר לפרשה. גם אם הנזק שנגרם אינו ניתן לתיקון מלא.

״לסיום, כעת יודעים כולם, את מה שאני ידעתי וטענתי לאורך השנים: שפעלתי ביושר, בשקיפות ובניקיון כפיים, לטובת תושבי רמת-גן ולטובתם בלבד. צר לי, שנדרשו ארבע שנים עד לקיצו של מסע הכפשות ושקרים מגורמים בעלי אינטרס, שניסו להשתלט על העיר רמת-גן ולשנות את החלטת הבוחר משנת 2013. החלטת הפרקליטות, אמנם באיחור גדול מאוד, לסגור את התיק ולזכות אותי, ביטאה יותר מכל, את ניצחון כוחות האור על כוחות החושך. אני מודה למשפחתי היקרה ולחבריי, שתמכו בי והאמינו בצדקתי לאורך כל השנים, חיזקו אותי והיו לצידי. אני מודה לתושבי רמת-גן, על שהביעו את אמונם בי ובדרכי, ועל האהבה שהרעיפו עלי. אני מודה לעורכי הדין שלי, ינון סרטל, ציון סהראי וניר לזר, על המקצועיות הרבה, המסירות, הנחישות והדבקות במטרה-במטרה להוציא את האמת לאור״.


$(function(){ScheduleRotate([[function() {setImageBanner('a70b1dc1-99e2-41fb-9eb1-339403b8d644','/dyncontent/2024/11/14/66dd237a-3af5-47b2-8761-9d32fb6a7054.jpg',18716,'שכייני על באנר כתבה',525,78,true,54587,'Image','');},6],[function() {setImageBanner('a70b1dc1-99e2-41fb-9eb1-339403b8d644','/dyncontent/2024/11/13/8c3d2753-fd1c-4651-a61f-e798d1fd4a00.jpg',18711,'צבאן באנר כתבה',525,78,true,54587,'Image','');},7]]);})
 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה