״זו שנה שבה פחות מממשים חלומות ויותר דואגים לביטחון ולחוסן של התושבים״
02.10.24 / 15:23
ראש העיר כרמל שאמה הכהן בראיון חגיגי לרגל ראש השנה, עם התייחסות לתקופת החגים, השלכות המלחמה על העיר, הפרויקטים המרכזיים של רמת-גן, התנופה הספורטיבית ואיחולים לשנה החדשה
את הראיון עם ראש העיר כרמל שאמה הכהן, אנחנו עורכים רגע לפני החג ולאחר החיסול המשמעותי של חסן נסראללה וכמובן טרם המתקפה האיראנית על ישראל. על פניו של ראש העיר אפשר לראות את המתח והדאגה לקראת תקופת החגים. ״כולנו מקווים שתהיה רגיעה בהקדם. הוראות פיקוד העורף העדכניות (נכון לכתיבת שורות אלו, הבוקר בוטלו ההנחיות על הגבלות בגוש דן - ע.ר), עלולות לשבש חלק מהאירועים שתכננו. אנחנו נמצאים בקשר רציף ושוטף מול פיקוד העורף, יש מערכת יחסים מעולה גם עם פיקוד העורף וגם עם הציבור, כולנו למודי ניסיון מהסבבים הקודמים ומהשנה האחרונה. כולנו מבינים שמה שחשוב עכשיו זה מה שקורה בחזיתות ולא ברמת-גן או בעיר אחרת, אנחנו עוקבים מקרוב ונפעל בהתאם להנחיות״. שאמה הכהן מוסיף כי ״רמת החשש של הציבור בתקופה הזאת לעומת תחילת המלחמה ירדה באופן כמעט מוחלט. כולנו מבינים את התמונה בצורה רחבה יותר, רבים למדו להתמודד עם הלחצים הפנימיים ולהכיל את המצב. העיר משדרת חוסן מירבי ומגבה את הממשלה בצורך לשאת בנטל בעורף ובמאבק להחזיר את הביטחון ואת החטופות והחטופים מעזה״.
מהבחינה התקציבית, רמת-גן כמו כל הערים בישראל וכמובן המדינה עצמה, חוותה פגיעה כלכלית ושינוי בתזרים ההכנסות לצד גידול בהוצאות. ״כל צרכי המלחמה מקבלים עדיפות עליונה״, מסביר שאמה הכהן. ״החל ממיגון העורף, תרגול, רכישת ציוד ועד לליווי המשפחות השכולות, משפחות החטופים והפצועים. זה מצריך משאבים רבים אבל מבחינתי יש לזה צ׳ק פתוח וגזברית העירייה יודעת ומגבה את זה. מצד שני, אנחנו בתקופה מאוד מאופקת בגלל המלחמה, שכבר גרמה לחלק מהרשויות לקרוס. לכן אנחנו שומרים מקדמי ביטחון, שומרים גרוש לבן ליום שחור שעוד חלילה עלול להגיע. אנחנו רואים את ההשלכות הלאומיות של המלחמה, את חוסר הוודאות ואי היציבות וחוששים שזה יתגלגל אלינו, לערים החזקות, עם גזירות נוספות. זו שנה שבה פחות מממשים חלומות ודואגים יותר לביטחון ולחוסן - העירוני, החברתי, הקהילתי, הנפשי והכלכלי״.
ובכל זאת, שאמה הכהן מתגאה בפרויקטים רבים אותם מקדמת העירייה למרות המצב במדינה. מה הפרויקטים המרכזיים שהעירייה תקדם בשנה הקרובה?
״מבחינתנו הדגל הראשי של העיר זה מערכת החינוך וממנו אנחנו גוזרים דגלי משנה. מערכת החינוך היא הצרכן הכי גדול של כספי העירייה. בחודש האחרון חנכנו את אשכול הגנים ׳עילי׳ במרום נווה, בו קומה שלמה שתוקדש לצרכים קהילתיים ותפתח בקרוב. יש לנו פרויקטים נוספים בעיר כמו בית הספר התבוני לילדים בעלי מוגבלויות, פרויקט מרכז המצוינות שהיה חסר מאוד בעיר, השקענו בו כ-40 מ׳ ש״ח והוא צפוי להיפתח בחודשים הקרובים״.
״בנוסף יש לנו פרויקטים נוספים כמו המרכז הקהילתי בשכונת נווה יהושע שיהיה המרכז הכי חדשני בישראל - גם בתכנים שהוא מציע ובעיצוב והתכנון שלו, הוא כבר נמצא בשלבי הקמה. אנחנו עובדים על חידוש גנים ציבוריים - גן המלך דוד בשד׳ הילד וגן אברהם שנחשב לגן היסטורי. העבודות התעכבו בגלל קשיים של קבלנים בעקבות המלחמה אבל בחודשים הקרובים נהנה כולנו מהתוצאות. אנחנו ממשיכים לקדם את פרויקט חידוש רחוב ז׳בוטינסקי שאני מאמין שבקרוב נגיע לפריצת דרך בנושא על אף הקשיים הרבים, הקמת המרכז האוניברסיטאי לנוער - וכמובן, הקמת שכונות חדשות במזרח העיר, הקמה של שכונות מתקדמות מאפס. הפרויקטים הללו כוללים אתגרים אדירים ואנחנו עושים הכל כדי להוציא אותם לפועל. גם במישור הפרטי אנחנו מקדמים פרויקטים משני עיר כמו פרויקט ורטיקל בבורסה שיהיה הגדול בישראל ומהגדולים בעולם, בו יהיו 400 אלף מ״ר של מבנים. לא חסרים אתגרים בעיר ודברים גדולים שיתרחשו בה בשנה הקרובה״.
לאור שנת המלחמה וברקע ההסלמה ביטחונית באזורנו, האם נשקלות הקלות מיוחדות בתחומים כמו ארנונה או חנייה?
״לגבי נושא הארנונה, לעירייה אין סמכות חוקית להקל בה בשום הקשר. אלו החלטות שמתקבלות בידי הממשלה ואנחנו נבצע את החלטות הממשלה. הארנונה ברמת גן היא מהדברים שהכי נפגעו מהמלחמה. התושבים ברובם חזרו לשלם אך לא כל העסקים וזה מייצר אתגר אדיר. יש הרבה עסקים שהבעלים שלהם נמצאים במילואים, מהלך העסקים נפגע, הרבה פרויקטים שנעצרו. להרבה אנשים היתה ציפייה שיקרה מה שיקרה בקורונה - מתווה שוויתר על ארנונה לעסקים ובזמנו מי ששילם חיכה להחזר, ועכשיו אנשים מחכים למתוווה שמבושש לבוא. מבחינתנו יש רגישות לא להפעיל אמצעי אכיפה כבדים, לא נבוא למילואימניק שהעסק שלו קורס או לבת זוג שלו שנושאת בכל מטלות הבית, צריך לגלות רגישות - זה פוגע בתזרים העירייה אבל מאמינים שבטווח הבינוני המצב יתאזן. לגבי נושא החניה, אין בעירייה כוונה להקל, בבוודאי בזמן שערים אחרות לא מקלות ואין שיוויוניות כלפי התושבים שלנו״.
שאמה הכהן התייחס גם לתנופה הספורטיבית של העיר - ״הספורט האישי-עממי והספורט המקצועי הם שניים - המקצועי פונה בעיקר לילדים ולנוער או ספורט עם מצוינות לבוגרים. אנחנו רוצים קבוצות שישחקו בליגות העל וייצרו דוגמא אישית והשראה לדורות הבאים. לא רוצים קבוצות בינוניות שמורכבות מעסקנות, אלא קבוצות כמו מכבי עירוני רמת-גן בכדורסל שמתנהלת בצורה מופתית והתוצאות לא מאחרות להגיע. הם התחילו עם כסף קטן מהעירייה והיום כבר חימשנו את התמיכה בהם בתקווה להגדיל אותה עוד יותר. הם הצליחו לעלות ליגה, לייצר קהילה חמה עם אפס מקום לאלימות מילולית או פיזית ביציעים או ברשתות החברתיות. אנחנו רואים את מחלקות הנוער סוחפות אחריהן את ההורים ואפילו את הסבים והסבתות ואת ההתייחסות של הקבוצה לאוכלוסיות עם צרכים מיוחדים ולמשפחות השכולות. במישור העממי, אנחנו יודעים שחסרות תשתיות ספורט ומקווים לסגור פערים על ידי פיתוח השכונות החדשות במזרח העיר, כולל הקמת ארנה מתקדמת״.
״לקבוצות האחרות בעיר אני ממליץ - לכו בדרך של מכבי קבוצת כנען רמת-גן, עזבו את הפוליטיקה. זה לא עושה טוב לספורט. אנחנו לא נלחצים משום כוח פוליטי כזה או אחר, אלא נלחצים ממי שמראה תכנית טובה לעתיד. נתמוך בכל מי שמגלה מקצועיות, ענייניות וספורטיביות״.
ברוח הסליחות ויום כיפור, האם יש מישהו שתרצה לבקש ממנו סליחה לקראת השנה החדשה?
״תמיד יש ממי לבקש סליחה, אבל זה פחות נכון לעשות את זה מצורה פומבית כזאת, אלא אם זה ציבורי. ברמה האישית, בכל פעם כשאתה מקבל החלטות כאיש ציבור, לפעמים לא הכל מושלם, אבל הכל נעשה בתום לב ומתוך כוונה טובה״.
״לסיום, אני מאחל לכולם בימים האלה ביטחון, בריאות ושלום לכולנו. זה אומר שכל החיילים והחיילות שלנו יחזרו מהגבולות מנצחים ומנצחות, עם השלמת כל מטרות המלחמה וכמובן עם חזרת החטופים רגע לפני והחלמה לכל הפצועים והפצועות. גם ברמה האישית והמשפחתית אני מאחל לכולנו בריאות, אחדות, אהבת חינם, הכלה ושיהיו לנו רק בשורות טובות״.