ברוך הבא לספארי: גור קרנפים נולד בספארי
09.12.24 / 09:24
התרגשות גדולה בספארי ברמת גן: ריהאנה, קרנפה רחבת שפה, המליטה גור זכר קטן ומתוק להפליא. זהו גור הקרנפים ה 34 שנולד בספארי, אשר מתמחה ברביית קרנפים
כבר בחודש מרץ האחרון המטפלים חשדו כי ריהאנה נושאת ברחמה גור. הסימן הראשון היה העטינים שלה שנראה כי התמלאו ובהמשך גם כרסה שהחלה לתפוח. על אף שקרנפה בוגרת יכולה להגיע למשקל של מעל טון וחצי, המטפלים במחלקת הסוואנה מיומנים מספיק כדי לשים לב לשינויים מינוריים אלו.
ריהאנה החלה להפגין התנהגות של "לפני המלטה" כפי שאנו מכירים אצל בעלי חיים בכלל ובפרט אצל קרנפים. היא התרחקה מהנקבות האחרות בקבוצה והלכה לאיזור מבודד. ריהאנה קמה והתיישבה ללא הרף. נראה היה כי היא חסרת מנוחה וחשה באי נוחות. למטפלות שהן גם אמהות לא היה ספק – לאחר שנה וחצי של הריון, התחילו לריהאנה צירי הלידה. כשאלו החלו להתגבר והערב הגיע המטפלים התרחקו מריהאנה כדי שתוכל להמליט בנחת. באותו הזמן נראה שכל שנותר לה היה ה"פוש" האחרון, אנו סבורים שזה לקח מספר שעות.
בשעה 5:45 בבוקר למחרת שירה מנהלת הסוואנה האפריקאית ראתה שריהאנה עשתה זאת שוב ובגדול. היא רבצה במקום מסתור כשהיא מגוננת על הגור החדש שמשקלו מוערך בכ-50 ק"ג. המראה של אוזניו הקטנות מבצבצות מאחורי גזע עץ מסיבי היה משובב נפש. לאחר מכן הוא כבר הסתובב לצד אימו ונראה שהוא יונק היטב.
בעוד כחודשיים הוא כבר יצטרף ל"שולחן" ארוחת הבוקר בסוואנה האפריקאית ועם הזמן הקרנפון הקטן יגדל יחד עם הקרן שלו, שעדיין לא החלה לצמוח. הקרן עשויה קרטין, אותו חלבון ממנו עשויים גם השיער והציפורניים שלנו, אך אצל קרנפים סיבי הקרטין צפופים מאוד מה שמעניק לקרן את החוזק שלה. עד אז אימו ריהאנה בת ה-15, אם מסורה וותיקה שזו לה ההמלטה הרביעית, תגן עליו ותלווה אותו כדי שיוכל ללמוד ממנה ולרכוש כלים חיוניים להמשך הדרך בדיוק כפי שאימהות נוהגות לעשות.
מהספארי נמסר: "המסורת בספארי היא לקרוא לגור בשם שמתחיל באות הראשונה של שם אימו. בדרך כלל אנחנו צריכים לבחור מבין שלל שמות, כולם מאוד נכונים ומתאימים אך הפעם התקשנו למצוא את השם המתאים. ברוח התקופה הרגשנו שאנחנו לא יכולים להישאר אדישים למתרחש בארץ, לכן, בחרנו בשם "רעי" שמסמל עבורנו דברים רבים מתחילת המלחמה ועד היום, כשאנחנו מבינים שכדי לחזור לשגרה על כל המשתמע מכך, כולנו צריכים לפעול אחד עבור השני , להיות אחד למען השני ולהיות חברים, משפחה – רֵעִים .אנו צריכים להיות מאוחדים חזקים עבור כולם משפחות החטופים, הפצועים ,החיילים והמילואימניקים וכוחות הביטחון .
אנו מקווים שהקרנף הקטן יביא עימו בשורות טובות ומשמחות בדיוק כמו הסיפור של אוכלוסיית הקרנפים רחבי השפה הדרומיים כולה.
קרנפים רחבי שפה
בית הגידול של הקרנף רחב השפה הדרומי, שהוא תת מין של הקרנף רחב השפה (שנקרא גם קרנף לבן) הוא אזורים פתוחים וסוואנות ביבשת אפריקה מדרום לסהרה. בסוף המאה ה -19 האוכלוסייה שלהם כמעט ונכחדה. ההערכה הייתה שנותרו בטבע עשרות פרטים בלבד. בשנת 1985 התגלתה אוכלוסיה של קצת יותר מ-100 קרנפים בדרום אפריקה. הקרנפים הועברו לשמורות כדי להגן עליהם ולאפשר להם להתרבות בבטחה.
הפעולות שננקטו להצלת תת המין של הקרנף הלבן הדרומי נשאו פרי, והיום כ-18,000 קרנפים לבנים חיים בטבע בארבע מדינות: דרום אפריקה, נמיביה, זימבבואה וקניה וסטטוס סכנת ההכחדת שלהם "שודרג" ל"בסיכון נמוך".
שלא תטעו, הסכנה מעל ראשם של הקרנפים לא נעלמה. הסיבה העיקרית להכחדתם של הקרנפים היא ציד בלתי חוקי כדי לחמוד את הקרניים שעל אפם. הקרניים נחשבות בדרום מזרח אסיה לבעלות סגולות רפואיות, והתעשייה הזו שהיא חלק מתופעה רחבה יותר וחמורה מאוד של סחר בלתי חוקי בבעלי חיים ובחלקיים שמגלגלת סכומי עתק ונחשבת לפשע המאורגן הרביעי בגודלו אחרי הסחר בבני אדם, בסמים ונשק. גני חיות מודרניים, והספארי ביניהם משתתפים במאמצי השימור העולמיים להצלת מינים בסכנת הכחדה וביניהם גם הקרנפים רחבי השפה ומחזיקים בתוכניות רבייה שמהוות כעין תוכניות ביטוח לאוכלוסיות שבטבע שיוכלו לבוא לעזרתן במגוון דרכים בעת הצורך.
עוד הוסיפו מדוברות הספארי: ""כפי שנהוג בספארי, לאחר ההמלטה האם והגור עוברים לשהות במתחם מבודד, סוג של איזור מנוחה בסוואנה האפריקנית, שם השניים ינוחו ויתחזקו ולאחר מספר שבועות יצאו חזרה לשטח הפתוח ואז אפשר יהיה לראותם מסתובבים בשטח הסוואנה"