ועדת החקירה האזרחית לאסון השבעה באוקטובר פרסמה את מסקנותיה

$(function(){ScheduleRotate([[function() {setImageBanner('520c88fb-3b9c-4ace-a8e8-be686af71616','/dyncontent/2024/10/10/401a2658-a8e0-47f5-aa79-d7c6eab34f23.jpg',18570,'באנר כתבה',525,78,true,54456,'Image','');},7],[function() {setImageBanner('520c88fb-3b9c-4ace-a8e8-be686af71616','/dyncontent/2024/6/10/6f66c86e-5ab0-4a09-9a1d-f7033494c774.jpg',18026,'שבירו אייטם כתבה',525,78,true,54456,'Image','');},7]]);})

חברי ועדת החקירה האזרחית לאסון 7 באוקטובר פרסמו את מסקנותיהם בדוח הכולל שבעה חלקים, לאחר חמישה חודשי פעילות, בהם שמעו 120 עדים. בדוח קבעו חברי הוועדה כי הממשלה כשלה בשמירה על ביטחונם של אזרחי ישראל, וכי מדובר באחריות ישירה של כל שרי הממשלה ושל ראש הממשלה בנימין נתניהו, כמו גם של קודמיו בתפקיד נפתלי בנט ויאיר לפיד. חברי הוועדה קבעו בנוסף כי גם כל זרועות מערכת הביטחון כשלו: צה"ל, שב"כ וגורמים נוספים. בין גורמי הביטחון נשמעה ביקורת על השר לשעבר יואב גלנט, על הרמטכ"ל הרצי הלוי ועל הרמטכ"לים הקודמים, אביב כוכבי, גדי איזנקוט ובני גנץ. חברי הוועדה קבעו כי על המדינה והממשלה להקים במהרה ועדת חקירה ממלכתית לחקר אותם אירועים

השבעה באוקטובר (צילום: שמואל דוד)לאחר עשרות רבות של דיונים, ולאחר שהופיעו בפניה כ-120 עדים בהם: ראשי ממשלה לשעבר, שרי ביטחון לשעבר, ראשי אמ"ן לשעבר, לוחמים שנלחמו בעוטף עזה בבוקר השבעה באוקטובר, משפחות שכולות, משפחות נרצחים, וגורמים רלבנטיים נוספים, הבוקר, ג', ועדת החקירה האזרחית לאסון השבעה באוקטובר קיימה מסיבת עיתונאים מיוחדת, במסגרתה הציגה את מסקנותיה בפני הציבור.

חברי הוועדה מדגישים כי בשלב כתיבת המסקנות, עמד לנגד עיניהם עקרון ברור: אף אחד אינו חסין מביקורת והטלת אחריות. על כן, האחריות שהוועדה מטילה הינה מאוזנת ונטולת פניות והיא חלה על נבחרי ציבור מכל צידי הקשת הפוליטית שהיו בעשור האחרון במוקד קבלת ההחלטות.

עיקרי המסקנות:

"ממשלת ישראל כשלה במשימתה העיקרית – שמירה על ביטחונם של אזרחי ישראל. זו אחריותה הישירה של כל ממשלה, של שריה ושל העומד בראשה, ועליהם לקחת אחריות ולשאת באחריות; מערכת הביטחון – צה״ל, השב״כ וגורמים נוספים – כשלו כישלון מוחלט במימוש משימתם היחידה – הגנה על אזרחי ישראל."

"ראש וראשון לחטאים, הוא חטא היהירות, אשר סימאה את עיני קברניטי המדינה וראשי כוחות הביטחון מלהביט נכוחה על המציאות."

"ראש הממשלה בנימין נתניהו אחראי במידה רבה לקונספציה של ״כסף תמורת שקט״, לכך שקולות אחרים שביקרו את הקונספציה הושתקו לחלוטין, להחלטה שלא להנחית מכת מנע על חמאס, לכך שהתעלם מהמשיכה בדש מעילו ומההתרעות, לפגיעה בכל מוקדי קבלת ההחלטות באופן שמנע כל דיון רציני הכולל ריבוי דעות בסוגיות הביטחוניות המשמעותיות. כמו כן, חברי הוועדה מוצאים כי ראש הממשלה נתניהו הוא מהאחראיים המשמעותיים לקרע בעם, להעברת הסמכויות בין המשרדים השונים, ולכך שלא ניתן היה לתת מענה לצרכים השונים בעורף".

"חלק משמעותי מאירועי השבעה באוקטובר הוא תוצר של כישלון מובהק של זרועות המודיעין של מדינת ישראל - שב"כ, אמ"ן ואחרים. אלה לא ידעו לספק התרעה, וגם כאשר היה מי שסיפק אותה – התעלמו ממנה באופן גורף."

"שר הביטחון, הרמטכ״ל, ראש אמ״ן וקודמיהם, אחראיים על: הצמצום בסד״כ הצה״לי סביב עזה, חוסר המוכנות של החיילים בפיקוד הדרום, הפקרתן של התצפיתניות לגורלן. כמפקדי צה״ל, אחראיים הרמטכ״ל והדרגים הפיקודיים השונים על ההתעלמות מכל נורות האזהרה, על הזלזול בהתרעות של התצפיתניות, ועל היעדר המענה לכשלים הרבים שעלו מהשטח ועל אווירת ההפקרות ששררה ביישובי עוטף עזה."

depositphotos כפר עזה

"שר הביטחון והרמטכ״ל אחראיים גם הם לקבלת הקונספציה של ״כסף תמורת שקט״, ולהתעלמות מוחלטת מתפיסות אחרות. הרמטכ״ל וצמרת צה״ל אחראיים להיעדר המענה האופרטיבי ל״חומת יריחו״ ולהתרעות בליל השישה באוקטובר ובוקר השבעה באוקטובר. התעלמות שעלתה בדם. הדרג הפיקודי בצה״ל אחראי לאי העברת ההתרעה מיידית למפקדים והחיילים בשטח, על מנת שיוכלו להיערך."

"פיקוד דרום ואוגדת עזה כשלו באופן חמור, עד לכדי קריסה של כל מערכות ההגנה והחיילים בשטח הופקרו להתמודד לבדם, כאשר במשך שעות ארוכות לא הגיעה כל תגבורת."

"ראשי הממשלה לשעבר נפתלי בנט ויאיר לפיד, אחראיים גם הם להחלטה שלא להנחית מכת מנע על חמאס, ולשמירה על הקונספציה של כסף תמורת שקט, גם אם באופן שונה."

"שותפים לאחריות הם הרמטכ״לים שכיהנו בעשור האחרון, ובהם בני גנץ שגם היה חלק משתיים מהממשלות בשנים האחרונות. כחלק מהפיקוד הצה״לי, הם גם נושאים באחריות לצמצום הסד״כ ורעיון ״הצבא הקטן והחכם״, תוך הסתמכות מוגזמת על טכנולוגיה."

"שרי הממשלה, ברוב המשרדים השונים, אחראיים לקריסת המערך הממשלתי בשבעה באוקטובר, לחוסר היכולת לתת מענה למשפחות הנעדרים והחטופים, לחוסר המענה לצורך של הלוחמים להגיע לדרום ולצפון, להיעדר המענה והטיפול במשפחות המפונים וילדיהם – בצפון ובדרום."

"המשטרה וצה״ל על ראשיהם אחראיים לחוסר התיאום ביניהם ולכשלים הרבים אשר מנעו את הצלת חייהם של רבים ממשתתפי מסיבת הנובה ברעים."

"ההמלצה האחרונה והחשובה מכל: יש להקים ועדת חקירה ממלכתית לחקר האסון לאלתר."
אתר המכוניות השרופות בתקומה (צילום: אשדוד נט)

הוועדה ,שהוקמה באמצע חודש יולי, הוקמה יחד ובשליחות שורת ארגונים חברתיים א-פוליטיים אשר הוקמו עם תחילת המלחמה ומייצגים קבוצות שונות של נפגעי וקורבנות השבעה באוקטובר: פורום הקול שלהן - הורי התצפיתניות מבסיס נחל עוז, ⁠ועד משפחות נרצחי מסיבות \, קיבוץ בארי, לובי 1701, וארגון 'קומו'.

חברי הוועדה הינם:
• יו״ר הוועדה: השופטת בדימוס ורדה אלשיך.
• אלוף במיל׳ אייל בן ראובן.
• ⁠המפכ״ל לשעבר שלמה אהרונישקי.
• ⁠תא״ל במיל׳ יהודית גריסרו.
• רפי בן שטרית, לשעבר ראש עיריית בית שאן, אביו של סמ״ר אלרואי בן שטרית ז״ל.

ראש מטה ועדת החקירה האזרחית עופר רוזנבאום: "הדוח אשר נחשף היום הוא המסמך המקיף והמקצועי ביותר שהוכן עד כה ועוסק בכשלי אסון השבעה באוקטובר, אבל הוא רחוק מלהיות מושלם. על המסקנות הקשות אשר עולות מן הדוח עוד ידברו רבות, אבל דבר אחד ברור לכל: רק ועדת חקירה ממלכתית תוכל להבטיח תיקון אמיתי וזו הדרישה שלנו היום מהממשלה.״


 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה