חג השבועות - זמני כניסת ויציאת החג, המשמעות וההלכות
11.06.24 / 13:41
זמני כניסת החג: 19:27, יציאת החג: 20:30 - כל ההלכות לחג בכתבה
הערב נציין ונחגוג את חג השבועות. אם נחשוב וננסה להבין על מה חוגגים בשבועות אולי נבין מדוע אין שום מצווה מיוחדת בשבועות. הרי בפסח אנחנו חוגגים את זה שיצאנו ממצרים, ומצווים אותנו לאכול מצות כדי לזכור את זה, בסוכות אנחנו חוגגים את מה שה' הושיב אותנו בסוכות או בענני כבוד וכמובן אנחנו יושבים בסוכה זכר לזה, אבל בשבועות אנחנו חוגגים את מתן התורה, שהיה ביום זה, איך חוגגים את נתינת התורה?
בתורה אנחנו מצווים על מצוות רבות, איך אנחנו חוגגים את נתינת התורה?
התשובה מפתיעה: בשבועות אנחנו חוגגים את 'להיות אנחנו עצמנו' על ידי נתינת התורה, אנחנו שובתים מכל מלאכה, ועוצרים (כמו שהחג נקרא גם עצרת) אבל לא עושים איזו פעולה מיוחדת, כי הרי כל מה שאנחנו עושים, אנחנו עושים על פי התורה.
התורה אינה הנחתה אלוקית, ה' לא הביא לנו אוסף של חוקים מפתיעים ומוזרים ואמר לנו 'יאללה תתחילו לעשות', אלא להיפך, התורה מגלה את הטבע של עם ישראל, היא מורה לנו איך להיות יהודים, איך צריכה להראות האומה הישראלית. התורה שלנו עם ישראל בניגוד לתורות אחרות, היא תורת חיים שמלמדת אותנו איך לחיות לאורה, ולהיות יהודי אמיתי!
הלכות לחג השבועות
1. מצוה לאפות לחם לכבוד חג השבועות, כדי לאכול לחם טרי וטעים לשמחת החג.
2. בקידוש חג השבועות מברכים שהחיינו. ואין לנשים לברך שהחיינו בהדלקת הנרות של החג.
3. נשים שרוצות להשתתף בלילה הקדוש של שבועות שלומדים בו תורה, ישבו בבית וישתדלו לקרוא תהילים וילמדו הלכות. וידוע שחג שבועות זה יום פטירת דוד המלך שחיבר את ספר התהילים הקדוש.
4. צריך להזהיר בבתי כנסת שמרגע שמגיע זמן עלות השחר אסור לאכול ולשתות משקאות קלים עד אחרי התפילה, חוץ משתיית קפה או תה שמותר לשתות.
5. נוהגים לאכול מאכלי חלב בחג השבועות ויש בזה כמה טעמים, כגון שהתורה נמשלה לחלב שנאמר: דבש וחלב תחת לשונך. ועוד כשעם ישראל קיבלו את התורה כבר היה אסור להם לאכול בשר שאינו מלוח כראוי וגם הסירים שלהם לא היו כשרים, ולכן אכלו חלב עד שהכשירו את הכלים ושחטו לפי ההלכה.
6. אף שנוהגים לאכול מאכלי חלב בחג השבועות, אין זה כתחליף לסעודת מצווה של החג שנאכל עם בשר. ולכן מי שאוכל ארוחה חלבית ביום שבועות לא יוותר על סעודה בשרית לשמחת החג לפי התורה.
7. מי שרוצה לעשות סעודה חלבית בערב חג השבועות זה אפשרי לפי ההלכה, ומי שמעדיף לעשות סעודה יום למחרת זה אפשרי, אבל ביום של שבועות צריך לאכול סעודה בשרית, ולכן גם אם אכלו חלבי צריך לעשות סעודה בשרית אפילו אחרי זמן של שעה או שעתיים אחרי הסעודה החלבית.
8. חג השבועות יש מצוה לשמוח בו יותר ולהראות שמחתו, כי הוא יום שקיבלנו את התורה הקדושה ונתקדשנו להיות יותר ממלאכי השרת.