מסע של טעמים, תרבות וקולנוע בירושלים
29.12.24 / 11:14
בואו לעיר הבירה לאירועי חנוכה
כשאיש התיירות הותיק, דוד שושני, סיפר לי שנוסעים לירושלים, קפצתי על המציאה. מי לא רוצה לטייל בירושלים, עיר הבירה הקסומה שלנו שטומנת בחובה היסטוריה, תרבות, קולינריה ונופים מרהיבים? אז התחלנו את הטיול שלנו בתחנה הראשונה, בית הקפה מסעדה המיתולוגי 'תמול שלשום', במדרחוב נחלת שבעה. המקום מארח גם סופרים/ות, מוזיקה, הרצאות וגם אוכל טעים וכשר. במקום נערכים גם סיורים תיאטרליים, סיורי חגים וכמובן תפריטים למי שמגיעים בקבוצה מטעם העבודה או סתם לחגוג במקום היפה הזה שכולו עשוי מאבנים ירושלמיות מקוריות ומשופעת בבתים מעוטרי קשתות וכוכים עתיקים.
משם המשכנו למוזיאון 'היכל שלמה', ברחוב המלך ג'ורג'. המוזיאון לאמנות יהודית, מציג תערוכות קבע ותערוכות מתחלפות המתבססות על אוסף עשיר של פריטים מתחומי מורשת, יודאיקה, ותרבות יהודית-ישראלית. אוסף המוזאון נחשב לאחד מאוספי היודאיקה החשובים בעולם, והוא מכיל פריטים מימי בית שני ועד ימינו, ממגזרים ומקהילות ברחבי העולם. המוזיאון שנבנה בשנת 1958, צופה אל העיר העתיקה, אל העיר החדשה, וכן אל הרי יהודה וסְפר המדבר. אך הנוף החיצוני הוא רק חלק מהעושר הוויזואלי והמהפנט של המתחם המיוחד זה. הסתובבנו במוזיאון, וגם התרשמנו מבית כנסת הרמח”ל, עם ארון קודש ובימה מהמאה ה-18 מאיטליה! והתערוכות המתחלפות עם אמנות ישראלית עכשווית.
משם המשכנו לשף רביי ג'וש בשכונת גת. ג'וש, הוא איש מיוחד, הוא בשלן בחסד, הוא ומשפחתו הדתיה מארחים קבוצות לארוחת שף ביתית שורשית, הבשר מעושן, אוכל כשר למהדרין. ג'וש, שסיפור חייו ששזור באוכל מתחיל במשפחה עם אמא גרמניה קתולית בקנדה ואבא יהודי, עליה לישראל ומסע ליהדות. הוא איש עם לב פתוח ואוהב, מכין אוכל טעים להפליא: אכלנו כמה סוגי לחמים שהמשפחה, סלטים, ממרחים, בשר עשוי לעילא ולעילא, וקינוחים שווים. חומרי הגלם מצוינים, וג'וש גם ישמח לבשל ולהביא לבית הלקוח לאירועים מיוחדים.
כדאי לבקר בירושלים גם בימים אלו משום שפסטיבל הקולנוע היהודי יציין השנה את מהדורתו ה-26, ויתקיים בתאריכים 28 בדצמבר ועד 2 בינואר 2025 בסינמטק ירושלים. את הפסטיבל פתח זוכה פרס הבימוי בפסטיבל ונציה, "הברוטליסט", אפוס היסטורי מונומנטלי בבימויו של בריידי קורבט ובכיכובם של זוכה האוסקר אדריאן ברודי (הפסנתרן), פליסיטי ג'ונס (תיאוריה של הכל) וגיא פירס (ממנטו). הסרט שאין ספק שעוד נשמע אודותיו רבות, הוא יצירת מופת המתאר את מסעו של האדריכל היהודי יליד הונגריה לסלו טו (ברודי), שהיגר לארה"ב אחרי המלחמה חסר כל. בדרך מקרה הוא זוכה לנהל פרויקט אדריכלי אדיר שישנה את מהלך חייו ב-30 השנים הבאות. סרט מפעים ומסעיר שבוחן מחדש את החלום האמריקאי והשיטה הקפטילסטית מתוך עיניו של ניצול שואה שבחר באמריקה על פני המדינה היהודית שהוקמה במקביל בארץ ישראל. פסטיבל הקולנוע השנה יתמקד בחקר זהות ותרבות יהודית, כפי שהן באות לידי ביטוי בקולנוע הישראלי והבינלאומי. הפסטיבל ידגיש את תפקיד האמנות בגישור בין תרבויות וביכולת שלה להתמודד עם אתגרים בתקופות סוערות ומורכבות.
בפסטיבל יוקרנו למעלה מ-40 סרטים מ-15 מדינות, המייצגים מגוון רחב של יצירה קולנועית. בין הסרטים ניתן למצוא קולנוע תיעודי המתמקד בסיפוריהן של משפחות יהודיות מכל העולם, קולנוע בינלאומי, סרטים ישראליים הבוחנים סוגיות חברתיות עכשוויות, סרטי ארכיון נדירים, יצירות המתמקדות בדמויות מרכזיות מעולם ההגות, התרבות והאמנות היהודית, סרטים ישראליים קצרים, קלאסיקות משוחזרות וקולנוע ניסיוני.
לצד ההקרנות יתקיימו גם אירועים מיוחדים, מפגשים עם יוצרים ושחקנים מהארץ ומהעולם, והרצאות מפי אנשי אקדמיה, היסטוריונים ומומחים לתרבות יהודית ואמנות. הם יציעו הקדמות לסרטים וישתתפו בדיונים עם הקהל לאחר ההקרנות. בנוסף, ייערכו פאנלים בנושאים שונים, כגון דמויות יהודיות משמעותיות, תעמולה בתקופת השואה, ואנטישמיות בעידן המודרני.