מחירי הירקות צונחים בשבועות האחרונים אבל לא לכם הצרכנים?
17.02.25 / 08:40
לאחר עליה חדה במחירי הירקות, בשבועות האחרונים, נרשם שינוי מגמה. השוק מוצף בירקות, עד כדי שחקלאים חוששים מהשמדת סחורה, אז איך זה שהמחיר לצרכן לא ירד ונותר בשיא?
רמז - הרשתות ראו שהצרכן התרגל לשלם יקר - אז ...

בעוד מחיר העגבנייה למשל צנח משמעותית עד כדי כך שרשתות השיווק הגדולות רוכשות אותה בכ2.5 שקלים לקילו, (הנמוך ביותר בחמש השנים האחרונות) מסתבר שמשום מה הירידה הזאת לא גולגלה לצרכן - ברשתות הן עלו לכם כ–7 שקלים לק"ג ובמקומות מסויימים גם הגיעו ל 8-10 שקלים לקילו.
כך המחיר הסיטוני של עגבניות שרי קרס ב–56%, אך המחיר לצרכן ירד ב–13% בלבד.
כך גם ירדו בחדות מחירי המלפפונים, הגזר והבצל, אבל לטובת הסופרים, לא לצרכן.
עוד מבדיקה באתרי האינטרנט של חמש הרשתות השיווק הגדולות, כי מארז 500 גרם של עגבניות שרי נמכר ב–9.5–12.5 שקלים.
חקלאים טוענים כי הרשתות מוכרות לצרכנים ירקות במחיר גבוה פי שלושה וארבעה, או יותר מהמחיר שהם רוכשות מאיתם.
לטענת אחד המגדלים שגם מוכר את תוצרתו לרשתות גדולות - הם ראו שבשנה האחרונה הלקוחות התרגלו לשלם הרבה ושומרים על המחיר הגבוה במקום לחתוך משמעותית.
למה מחיר העגבנייה התרסק?
לטענת המגדלים, ההסבר למחיר הנמוך של2.5 ש"ח לקילו הוא שמגדלים רבים בחרו לגדל עגבניות באחרונה — בשל המחיר הגבוה בשנה שעברה; הפסקת היבוא מטורקיה; ותמיכה שהעביר משרד החקלאות לחקלאים שמגדלים עגבניות, שנועדה לאושש את היקפי הגידול שקרסו בעקבות המלחמה.
התוצאה היא שכמות הגידולים שמגיעים כעת לשוק עונה על הביקוש ואולי אף עולה עליו.
אבל הצרכן עדיין מזמין במחירי שיא ומשלם הרבה כסף, על מה שאמור היה לעלות הרבה פחות.
מה שנקרא - אדומים אבל לא מבושה