מגדלור בים סוער: הטיפול החדשני שמסייע לישראלים להתמודד עם השלכות המלחמה
03.04.25 / 13:25

מאז 7 באוקטובר, אלפי ישראלים מוצאים את עצמם במסע רגשי מורכב ומתמודדים יום-יום עם רגשות עוצמתיים - חרדה, ייאוש, כעס, מתח וכאב נפשי. כמענה לצורך הגובר בתמיכה רגשית, השיקה כללית מחוז דן-פ"ת מיזם חדשני שכבר מוכיח את עצמו: קבוצות טיפוליות הפועלות בשיטת "הגישה המאחדת"
הגישה המאחדת היא שיטת טיפול מבוססת מחקר המשלבת עקרונות מטיפול קוגניטיבי-התנהגותי יחד עם מיינדפולנס וקבלה רגשית. הייחודיות שלה טמונה בכך שבמקום להתמקד בהפרעה ספציפית, היא מטפלת במנגנונים רגשיים משותפים העומדים בבסיס מגוון הפרעות חרדה ומצב רוח, ומספקת כלים להתמודדות עם קשת רחבה של חוויות רגשיות.
"הגישה המאחדת משמשת כמגדלור בים סוער," מסבירה גילור פרידמן-זלצר, פסיכולוגית קלינית בהתמחות ומנחת קבוצות. "אם ננסה להילחם בגלים, נתעייף ונטבע. במקום זאת, אנחנו לומדים לצוף איתם ולנווט בתבונה." זוהי למעשה הליבה של הגישה המאחדת – במקום להימנע מרגשות קשים או לנסות להפחית אותם, היא מלמדת להתמודד דרך הרגש.
חן בסין, פסיכולוגית קלינית בהתמחות ומנחת קבוצות, מבהירה: "העמדה הרווחת היא שרגש עוצמתי הוא חוויה נוראית שיש להימנע ממנה. אנחנו מציעות גישה אחרת - להתמודד עם הרגש במקום להימנע ממנו." גישה זו במיוחד רלוונטית בתקופה בה רגשות עוצמתיים הם תגובה נורמלית למצב לא נורמלי.

יתרון משמעותי נוסף של התוכנית הוא המבנה הקבוצתי. הדינמיקה הקבוצתית יוצרת סביבה תומכת, שבה המשתתפים לא רק מקבלים כלים להתמודדות, אלא גם חולקים חוויות ומחזקים זה את זה. "החוויה של להיות בקבוצה עם אנשים המתמודדים עם אתגרים דומים מפחיתה את תחושת הבדידות," מסכמת פרידמן-זלצר.
"מצאתי את עצמי עוזר ונעזר באחרים"
שי (שם בדוי), בן 30 ממרכז הארץ, מספק הצצה לחוויית המטופל: "כבר שנים אני מתמודד עם חרדה כשאנשים מדברים על אירועים ביטחוניים. לאחר ה-7 באוקטובר, התחושות גברו עד כדי פגיעה בקשרים משמעותיים בחיי." למרות היסוסים ראשוניים לגבי טיפול קבוצתי, החוויה הפתיעה אותו לטובה. "חששתי שאנשים יתחילו להגיד דברים קשים וזה יגביר את החרדה שלי. בסופו של דבר, קרה ההיפך - למדתי להתמודד. אולי בזכות החשיפה לאנשים במצב דומה, שהכניסה את הכל לפרופורציות."
בקבוצות מתקיימים תרגולים מעשיים המאפשרים למשתתפים לרכוש כלים ליישום בחיי היומיום. "יש תרגולים במהלך הקבוצה," ממשיך שי. "בהתחלה התביישתי לתרגל עם אחרים, אבל עם הזמן נתתי אמון." התוצאות לא איחרו לבוא: "מאז הטיפול אני מצליח לתת מקום לרגש חזק ומבין שהוא בא בגלים ותכף עומד לחלוף. למדתי גם לסמוך על גורמי תמך ואנשים אחרים. זה ממש שיפר את איכות החיים שלי."
חיבור בין מקצועיות לתחושת שייכות
הגישה המאחדת מתאימה במיוחד לתקופה הנוכחית מכיוון שהיא מספקת כלים להתמודדות עם מגוון רגשות, ולא רק עם סימפטומים ספציפיים. "בתקופה מורכבת, אנשים שופטים את עצמם על כך שמרגישים פחד, כעס או אפילו שמחה," מסבירה גילור. "ה-UP מלמד שכל רגש הוא לגיטימי ומכיל מידע חשוב."
חן מוסיפה תובנה נוספת: "בימי חוסר ודאות אלה, הפרשנות שלנו לאירועים נצבעת בצבעי המלחמה. למשל, אנחנו נוטים להעריך הערכת יתר סכנות - כל רעש שדומה לאזעקה גורם לבהלה. הגישה המאחדת מלמדת לזהות פרשנויות מוטות ולפתח חשיבה גמישה יותר."
הרעיון מאחורי היוזמה משלב צורך קליני עם תובנה חברתית. "לאחר השביעי באוקטובר והמשבר הנפשי שבא בעקבותיו, חיפשנו פתרון שיהיה מקצועי ויעיל וגם יחדש את תחושת הסולידריות שאפיינה את החברה הישראלית באותם ימים," מסביר ד"ר רועי שופן, פסיכולוג ראשי במרפאת בארי לבריאות הנפש בכללית. "ראינו בבירור שהתחושה של 'ביחד' היא גורם חוסן מרכזי ויש בה פוטנציאל משמעותי לריפוי. כך נולד הרעיון לשלב את מודל ה-UP שידוע כטיפול מוכח למגוון הפרעות רגשיות, עם מסגרת קבוצתית שמאפשרת שיתוף וחיבור אנושי."
ד"ר שופן מודה כי היו חששות בתחילת הדרך: "ניגשנו לכך בחשש בתחילה, אבל במהרה החשש התחלף בביטחון כשראינו כמה הטיפול מיטיב עם המשתתפים. התגובות החיוביות שקיבלנו חיזקו את הבנתנו שבתקופה מאתגרת זו, שילוב של כלים טיפוליים מקצועיים עם תחושת קהילה ושייכות הוא בדיוק המענה הנדרש."
פרופ' יונתן הפרט, ראש המרכז להחלמה מטראומה באוניברסיטה העברית ושותף להרחבת הפרויקט כפרויקט ארצי, מוסיף נדבך אקדמי לחשיבות הגישה: "לפרוטוקול המאוחד יש פוטנציאל אדיר לתת מענה להרבה אנשים במערכת הציבורית בגלל שהוא טראנסדיאגנסטי, לא מבוסס הפרעה ספציפית, יחסית קל ללמוד ולעשות ומתאים לטיפול פרטני וקבוצתי. הוא מבוסס ראיות ומתאים למטופלים שסובלים מהרבה סוגים של מצוקה, כולל אחרי טראומה."
בעקבות ההצלחה המרשימה במחוז דן-פ"ת, התוכנית עוברת כעת ליישום ברחבי הארץ, במטרה להנגיש את הגישה המאחדת לקהל רחב יותר של ישראלים המתמודדים עם השלכות המלחמה. כללית מציעה את התוכנית לתושבי רמת גן-גבעתיים והסביבה, ללא עלות, בהפניית רופא משפחה. התוכנית כוללת 12 מפגשים שבועיים, כל מפגש נמשך כשעה.
"הסדנה ממש עוזרת למי שמתמודד עם חרדות, דיכאון, ורגשות עוצמתיים," מסכם שי. "לי יש נטייה להרגיש דברים בעוצמה. פעם נבהלתי מזה מאוד, היום אני חי עם זה בשלום."
כמו מגדלור המאיר בים סוער, הגישה המאחדת מציעה נקודת אור וכיוון לרבים המתמודדים עם סערת הרגשות של התקופה הנוכחית - ללמוד לנווט בתוכה בבטחה.