כרמל שאמה הכהן: ״היו לי הצעות לחזור לממשלה עם תיק, אבל רמת-גן חשובה לי יותר״
10.04.25 / 09:34
בראיון חג חגיגי, התייחס ראש העיר כרמל שאמה הכהן לנושאים הבוערים - פקקים, ההלוואות העירוניות, היכן משקיעים את הכספים, הספורט, החינוך לבינה מלאכותית ועוד
בין מצות לפקקים, ובין חירות אישית לאתגרים עירוניים - ראש עיריית רמת גן, כרמל שאמה הכהן, עוצר לרגע לשיחה חגיגית לכבוד חג הפסח. בראיון חג ל"רמת גן נט", הוא מתייחס לתחבורה התקועה ולחזון הבינה המלאכותית בעיר, מדבר בגילוי לב על ההתמודדות עם ניהול התקציב ועונה למבקרים. וכמובן, הוא לא פוסח גם על השאלה שכל רמת-גני שואל: מה צופן לו העתיד הפוליטי?
בחג שבו אנחנו מספרים על יציאה מעבדות לחירות, שאמה הכהן בוחר להתמקד דווקא בדרך, באתגרים, ובחזון לעיר שנמצאת תמיד בתנועה.
אחד הנושאים הבוערים ביותר הוא התקציב העירוני, שבאמצעותו תוקפים אנשי האופוזיציה את הנהלת העיר, וטוענים שהעירייה תקרוס תחת עומס ההלוואות שהיא לוקחת. שאמה הכהן השיב למבקרים ואמר ״עירייה שרוצה להצליח חייבת למנף את היכולת הכלכלית שלה עם לקיחת אשראי. יש כלים למדוד מה נכון ואני מזמין את הציבור לבדוק את המדדים שמפרסמת המדינה וגם החברות הפרטיות בתחום, ולראות היכן רמת גן ממוקמת. לפני 7 שנים, טרום כניסתי לתפקיד, הושקע בפיתוח של העיר כרבע מיליארד ש״ח. הכוונה בפיתוח של העיר היא השקעה במבני חינוך, שיפוץ גינות, רכישת ריהוט רחוב וכו׳. אלו לא הוצאות שוטפות שתשלומי הארנונה מממנים, וצריך למנף את היכולת הכלכלית שלנו. בשנה שלפני המלחמה הגענו לפיתוח בכ-900 מיליון ש״ח. בשנה אחת עשינו מה שעושים בקדנציה שלמה״.
״להוריד את עומס ההלוואות זה פופוליסטי״, הוא ממשיך. ״עומס ההלוואות שלנו הוא מהנמוכים שיש ואפשר לבדוק את דירוג האיתנות הפיננסית של רמת גן היום לעומת איפה שהייתה ב-2018״. שאמה הכהן הסביר, שסדרי העדיפויות השתנו. ״העדפנו להשקיע 100 מי ש״ח בבניית בית הספר התבוני, למרות המחיר הפוליטי ששילמתי כשלא נעניתי להתנגדות תושבי השכונה ולמרות שבסכום הזה יכולנו לבנות היכל תרבות שהיה מייצר הכנסות גבוהות לעיר. העיר השקיעה סכום כזה בכ-100 ילדים עם צרכים מיוחדים ואנחנו מקימים קומפלקס אדיר שיפתח בספטמבר הקרוב. מבחינתי זה היהלום שבכתר וזה יהלום ערכי״.
״אנחנו נמצאים בבום כלכלי של פיתוח. להגיד ש׳משעבדים לנו את העתיד׳ זה לזלזל באינטליגנציה של תושבי העיר. לצערי, בעבר היו בהנהלת העיר חלמאים או גנבים, או גם וגם. היום רמת גן שווה הרבה יותר״.
שאמה הכהן התייחס גם לבעיית הפקקים בעיר ואמר ״לצערי אין פתרונות קסם לנושא, בוודאי שלא בטווח הקצר. הפתרון היחידי הוא מערכת תחבורה להסעת המונים, אבל זה יקח שנים ועד אז יהיה יותר קשה. צריך להבין שהכניסות והציאות מהעיר הן בלב גוש דן ואנו ניזונים מכל התנועה של גוש דן ואין פתרונות פנימיים שיחלצו אותנו מהפקק. אנחנו הופכים כל אבן בניסיון לשפר, הקמנו מנהלת תחבורה והבאנו אנשי מקצוע ברמה הכי גבוהה. אנחנו רואים תוצאות אבל הן לא דרמטיות. אנחנו ממשיכים לעשות את המקסימום שאפשר ולחשוב על פתרונות נוספים, כמו יציאה נוספת מהעיר דרך הספארי״.
שאמה הכהן התייחס לקו הצהוב, שאמור היה לעבור לאורכה של העיר מצפון לדרום אך ירד מסדר היום. ״אנחנו עובדים כדי להחזיר את הקו הצהוב לחיים וזו יכולה להיות בשורה תחבורתית משמעותית״.
במהלך הראיון טען נציג מערכת רמת גן נט בפני ראש העיר כי סוחרים רבים כואבים בתקופה האחרונה את העובדה שאגרות השילוט (שאינן מעל בית העסק עצמו) התייקרו פי שלושה. ראש העיר קיבל את ההערה והבטיח לבדוק את הנושא, כשהוא מבקש שסוחרים שנתקלים בבעיה יפנו אליו בצורה מסודרת ועם מסמכים בנושא.
אחת התופעות שמטרידות יותר ויותר את תושבי העיר היא התרבות התנים, שמגיעים לאזורים נרחבים בעיר. ראש העיר העיד כי גם מתחת לביתו הוא שומע תנים וכי ידוע שהם התקדמו מכיוון פארק הירקון ועד לספארי. ״אנחנו מטפלים בנושא הזה כל הזמן, עורכים דיונים מקצועיים עם הוטרינר המחוזי, מקיימים הסברה לציבור, מנתרים את המצב הבריאותי של התנים ולאחרונה אף החלפנו את סוגי הפחים באזור הפארק, כדי שלא תהיה גישה למזון שנזרק אליהם. נושא הדילול לא עלה על הפרק כי הוא לא בסמכות העיריות, אלא רשות הטבע והגנים. לשמחתי, אני 7 שנים בתפקיד ועוד לא היה תן אחד שהזיק לאדם״, אמר שאמה הכהן.
גם נושא הספורט ברמת גן עלה מספר פעמים. תחילה, עסק ראש העיר במצוקת המגרשים בעיר וסיפר כי ״לאורך השנים העירייה הסירה את הידיים מהמגרשים שניתנו לעמותות מסוימות, כשלא הכל חוקי ובטוח לא הכל יעיל. הצלחנו לשחרר את המגרש בעמידר והיום הוא בידי העירייה. אנחנו ממשיכים את המאבק על וינטר וברגע שהמגרש יהיה אצלנו נוכל להפעילו ולטפח אותו. נתנו הנחייה להקים מגרש במזרח העיר שיוקם בשנה הקרובה וישמש את התושבים ב-10 השנים הקרובות, עד שיבנו עליו, ואנחנו צפויים לחתום עם ההתאחדות על שני מגרשים הסמוכים לאיצטדיון רמת גן״.
שאמה הכהן המשיך ואמר כי ״ההשקעה העירונית בספורט גדלה דרמטית. זו גם נגזרת של התכנית ר״ג+ שבמסגרתה חילקנו שוברים לילדי העיר לקיום פעילויות ספורטיביות ואנחנו רואים שההשתתפות עלתה דרמטית. אנחנו רואים את העלייה בתוצאות של קבוצות הבוגרים - מכבי רמת-גן שמשתייכת לצמרת הכדורסל הישראלי ומייצגת אותנו באירופה, והפועל רמת-גן בכדורגל שהייתה קרובה לעליית ליגה, ואין לי ספק שהקבוצה תעלה בשנתיים-שלוש הקרובות. יש לנו שיתוף פעולה מקצועי מצוין וגם שיתוף פעולה טוב עם הקהילה ועם העירייה״.
בהמשך הוא התייחס גם לסוגיית האוהדים, שלמרות ההצלחות של הקבוצות, עדיין לא מגיעים בהמוניהם למגרשים. ״לבנות בסיס אוהדים זה תהליך. זה כרוך גם בהצעת תשתיות ברמה. האוכלוסיה ברמת גן שנמצאת ברמה סוציואקונומית גבוהה מצפה להגיע למתקנים כמו שצריך, עם פתרונות לחניה או מקום נוח בהפסקה. זיסמן זה אולם שאבד עליו הכלח ואנחנו עובדים על הקמת ארנה עם 6,000 מקומות במזרח העיר. היסטורית כן היה קהל לקבוצות ברמת גן. ראינו העונה שלכדורגל הגיעו כ-2,000 צופים אחרי שעשינו פעילות בשיתוף האגודה והפצנו כרטיסים לתושבים, עזרנו במימון אמצעי עידוד וגם הנוכחות הקבועה שלנו במשחקי שתי הקבוצות מעבירה מסר לדור הצעיר שזה מקום טוב להיות בו. אין אלימות ביציעים ברמת גן, גם לא מילולית. זה דבר שמאוד הטריד אותי וכשראיתי שיש קומץ קטן במשחקי הכדורגל שנגרר לאמירות קשות, דיברתי עם ראשי הקבוצה והם קיימו ערבי הסברה לאוהדים ואכן היום אין את התופעות האלה ביציעים בעיר״.
בנוגע לעתידו הפוליטי וגל השמועות ששטף את העיר בתקופה האחרונה, התייחס שאמה הכהן והודיע כי הוא מתכנן להתמודד שוב גם לקדנציה נוספת. ״יש עוד דברים שארצה לעשות בחיים ויש גם עניין של טיימינג. היה מתאים לי לעזוב את התפקיד אחרי 10 שנים, אבל זה יהיה לא אחראי ולא ממצה. אני מחובר ברגש לעיר, בשונה מתפקיד בממשלה או בשגרירות, שזה משהו מאוד קר, כראש עיר נוצר קשר אישי ואתה מתחבר בכל נימי נפשך לעיר. זה כמו לעזוב ילד לפני שפרש כנפיים. יש לי פרויקטים שאני מחובר אליהם ועוסק בהם כל היום ולכן אני רוצה לסיים אותם. העיר נמצאת בשלב שצריך לבנות גם את היום שאחריי, ואני ארצה לראות אנשים טובים ממשיכים את דרכי ושהעיר לא תחזור לרגרסיה, שבה הייתה בשנים 2013-2018. זה לא מובן מאליו שרמת גן היום היא עיר צומחת״.
״היו לי הצעות להיכנס לממשלה, מיותר ממפלגה אחת ועם הבטחה לתיקים. גדעון סער הציע לי מקום בשלישיה הראשונה בתקווה חדשה, עניתי לו באופן מיידי שלא. אני איתו, אבל העיר חשובה לי. אני בניגוד לאחרים מבין את הקשר, אם יהיה רע בישראל - יהיה רע ברמת גן. אם הביטחון, הדמוקרטיה והכלכלה מתרסקים, יהיו לכך השלכות גם על רמת גן. הממשלה היום היא ממשלה רעה שמנחיתה גזרות שפוגעות בעיר. להחליש ערים חזקות כמו רמת גן, תל אביב או הרצליה זה לא טוב למדינה. אני בשר מבשרו של הליכוד, התחנכתי על המורשת של מנחם בגין, בעיקר החברתית שלו וכן על הממלכתיות שלו, ואני לא מוצא את זה היום בליכוד. יש לי שם הרבה חברים ואני מתקבל בחום, אבל יש בינינו פערים אדירים ואני לא מסתיר את זה. אם אחשוב שבבחירות הבאות צריך לסייע למפלגה זו או אחרת כי זה טוב למדינה אני אכנס מתחת לאלונקה, גם אם יהיו פופוליסטים שירצו להגיד אחרת. ראש עיר חייב להיות עסוק גם ברמת המדינה״.
"לסיום, אני מאחל לכולנו חג פסח שמח וכשר. חג של חירות והתחדשות אמיתית. אבל החג הזה לא שלם בלי שחרור החטופות והחטופים. גדלנו על כסא אליהו הנביא - והוא קודם כל שלהם. אנחנו רואים את עוצמת המלחמה מחריפה מיום ליום, ומאחלים הצלחה וחזרה בשלום לכל החיילים והחיילות. הצלחה למדינה, לממשלה, לצה״ל, לשב״כ. הלוואי שנדע אהבת חינם, אחדות, ובשורות טובות - לכולנו״.