משרד התחבורה מקדם הקמת רשות מטרופולינית ת"א שתאפשר לרשויות סמכויות בנושא תחב״צ
12.11.24 / 11:58
כחלק מהתקציב לשנת 2025, מקדמת השרה מירי רגב את החוק ש״יביא למהפכה של ממש בתחבורה הציבורית״, לדבריה
הכנסת צפויה להצביע בקרוב על התקציב לשנת 2025, ובתוכו חוק רשויות התחבורה המטרופוליניות שמקדמת שרת התחבורה מירי רגב. הצעת החוק, שצפויה להיכלל במסגרת חוק ההסדרים, בעקבות סיכום תקציבי שהושג בין משרדי התחבורה והאוצר, צפויה ״להביא למהפך של ממש בתחבורה הציבורית", כך הודיעה שרת התחבורה והבטיחות בדרכים תא"ל (במיל') מירי רגב. זוהי הרפורמה המבנית הגדולה ביותר בענף התחבורה הציבורית בשנים האחרונות.
הקמת רשויות תחבורה מטרופוליניות, כמקובל בעולם, תאפשר התאמת פתרונות תחבורה לצרכים המקומיים ולאופי של כל אזור, תוך אינטגרציה מיטבית בין אמצעי התחבורה, לרבות תחבורה בין עירונית, ויצירת מערכת אחידה במטרופולין. הרפורמה תביא לשיפור השירות ותעודד שימוש בתחב"צ. לצד אלה, היא תתרום להתייעלות כלכלית ותצמצם כפילויות בשירותים ובתשתיות. הרשות המטרופולינית תיישם טכנולוגיות חדשניות לניהול התנועה ולשירות לנוסע, בהן מידע בזמן אמת ואפליקציות לתכנון הנסיעה.
במסגרת תקציב 2025, הגיעה שרת התחבורה לסיכומים עם האוצר על הקצאת הסכום הנדרש לשינוי המבני ולהקמת רשויות תחבורה מטרופוליניות, והניחה על שולחן הממשלה את הצעת החוק להקמתן. בנוסף, כוללים הסיכומים על האוצר הקצאת 250 מיליון ש"ח לתוספות שירות באוטובוסים, ובהן הוספת נהגים, אוטובוסים וקווים, והעלאת תדירות.
על פי הצעת החוק, תוקמנה ארבע רשויות מטרופוליניות אשר יקבלו סמכויות נרחבות לניהול ותפעול התחבורה במרחב המטרופולין, כמו גם לגיבוש מדיניות תחבורה כוללת ארוכת טווח. בשלב הראשון, יוקמו רשויות בגוש דן ובמרחב ירושלים, ובהמשך שתיים נוספות בהתאם לצו שתוציא השרה, במטרופולינים של חיפה ובאר שבע.
הרשויות המטרופוליניות יעמדו בקשר ישיר עם ראשי הרשויות המקומיות בתחומן, וכך יפעלו ויקבלו החלטות מתוך הבנה והקשבה לצרכי התושבים, ויוכלו להשפיע ולתכנן את קווי התחבורה הציבורית באזור. השינוי המבני צפוי להביא יתרונות רבים ובהם העלאת רמת השירות ויותר וודאות תכנונית.
מטרופולין תל אביב כולל את הרשויות: תל אביב, בת ים, חולון, רמת גן, גבעתיים, בני ברק, הרצליה ורמת השרון.
אופן פעילות הרשות המטרופולינית
1. הקמת הרשות תאפשר האצלת סמכויות לרשויות המקומיות עד היום היו בידי משרד התחבורה שאחראי על ניהול והפעלת כלל התחבורה הציבורית בישראל (רכבת ישראל, אוטובוסים, מוניות, רישוי, תכנון קווי האוטובוס ועוד).
2. הקמת הרשות תאפשר לרשויות להגיע יחד להסכמות ללא צורך בהסכמים נפרדים מהממשלה וכן תגרום לתמרוץ הרשויות המקומיות לבצע פעולות לקידום התחבורה הציבורית על חשבון הרכב הפרטי.
3. הקמת הרשות תתקיים בהתאם לתנאים שייקבעו: קביעת הרשות המקומית הראשית, תחום המטרופולין, כח ההצבעה ועוד. הנוסחה לחישוב כוח ההצבעה תהיה 80% בהתאם ליחס בין מספר התושבים ברשות מקומית לבין יתר הרשויות וכן 20% ליחס בין מספר קילומטרים של נתיבי תחבורה ציבורית ברשות המקומית לבין יתר הרשויות המקומיות. בהמשך לכך מוצע לקבוע מנגנון עדכון לכוח הצבעה במועצה כך שישקף את השינויים בחלוף הזמן.
4. כאמור הרשות תכלול נציגים של כלל הערים החברות בה ובשלוש השנים הראשונות להקמתה יהיו בה גם שני נציגים של משרד התחבורה. לאחר 3 שנים אחד הנציגים יהיה נציג ציבור וכח ההצבעה שלהם יהיה עד 20%.
5. מוצע כי תפקידי הרשות יכללו בין השאר את קביעת המדיניות בתחום התחבורה הציבורית במטרופולין, לרבות בתחומים משלימים המשפיעים על השימוש בתחבורה הציבורית במטרופולין כגון הסדרי חנייה ותעריפי חנייה ותחבורת אופניים, הכנת תכנית תחבורתית למטרופולין ביחס לכלל היבטי התחבורה בתחום המטרופולין, עריכת תכנית עבודה שנתית בתחום התחבורה הציבורית בתחום המטרופולין ניהול הפעלת התחבורה הציבורית באמצעות אוטובוסים ומוניות שירות בתחום המטרופולין, וכן מתן רישיונות קו לאוטובוסים, למוניות שירות ולמיתקנים תחבורתיים וכן פיקוח ובקרה על בעלי רישיונות כאמור קביעת הסדרי תנועה, הפחתת זיהום אוויר ומפגעים אחרים, הנגשת מידע לציבור ומתן מענה לפניותיו. נוסף על אלה, תשמש הרשות כיועץ למשרד התחבורה בנוגע לתחבורה הציבורית במטרופולין.
6. במידה ויהיה קיים קו שפועל גם בתחומי הרשות וגם מחוץ לרשות מוצע כי הסמכויות לגביו יועברו גם הן לרשות המטרופולינית.
7. מוצע לקבוע כי הרשות המטרופולינית והיא בלבד תהיה הגוף המוסמך למתן רישיונות לקווי שירות לאוטובוסים ולמוניות שירות שמסלולם בתחום המטרופולין שלה.
8. ראש הרשות יוכל להיות מינוי של שר התחבורה אך אם לא יבוצע מינוי היו"ר יהיה ראש העיר של הרשות המרכזית.
9. מוצע כי תהיה הגבלת כהונה של חבר מועצה - 6 שנים אך ניתן למנותו לכהונה נוספת, ימונו יועץ משפטי ומבקר.
10. ראש רשות מקומית או מנהל כללי של רשות מקומית אשר מונו לחברים במועצה, יכהנו בה רק כל עוד הם מכהנים בתפקידם ברשות המקומית.
11. הרשות המטרופולינית תהיה תאגיד העומד לביקורת של מבקר המדינה
12. אזורים שלא יהיו כלולים בתחומי הרשות מי שתהיה אחראית היא הרשות לתחבורה ציבורית.
13. הסמכות לקביעת הוראות ותנאים בעניין שכר נסיעה, כרטיסי נסיעה והסדרי תשלום אחרים, הנתונים כיום למפקח, לא תינתן לרשות המטרופולינית.
שרת התחבורה והבטיחות בדרכים תא"ל (במיל') מירי רגב:
"משרד התחבורה בראשותי רתום לקידום התחבורה הציבורית, ונחוש לפעול בכל הדרכים לעידוד השימוש בה. זהו הפתרון היחיד לגודש הכרוני בכבישים, אשר גובה מחיר יקר מהמשק ומכל אזרח, ופוגע באיכות החיים ובאיכות הסביבה. על מנת להציע לבעל הרכב הפרטי חלופה אטרקטיבית ויעילה, יש לספק לו פתרון כולל 'מדלת לדלת'. לשם כך נדרש תיאום רב-מערכתי ברמה מטרופולינית."
לדברי השרה, "הצורך בהקמת רשות תחבורה מטרופולינית עולה כבר שנים רבות בכל מפגש מקצועי במשרד, אך מסיבות שונות היה תקוע עד כה. עם כניסתי לתפקיד החלטתי לקדם את הנושא מול כל הגורמים הרלוונטיים ולהסיר את המכשולים שמנעו את מימושו. אני שמחה לבשר כי הצלחנו במשימה. הרשויות המטרופוליניות של גוש דן וירושלים תוקמנה בתוך שנה מהשלמת החקיקה, ואני בטוחה כי המהלך יניב תוצאות אמיתיות בשטח."
מנכ"ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, משה בן-זקן:
"ההתקדמות הגדולה בנושא הקמת רשויות מטרופוליניות שלמרות חשיבותו היה תקוע במשך שנים רבות, מהווה הישג חשוב למשרד ולכלל עם ישראל. הנושא הראשון ששרת התחבורה מעלה בכל דיון הוא קידום התחבורה הציבורית, והישגיה בנושא מדברים בעד עצמם: רפורמת צדק תחבורתי, קידום המטרו וקווי ה-BRT, וכעת תוספות השירות והרפורמה המשמעותית ביותר בענף מזה שנים רבות. הקמת רשויות התחבורה המטרופוליניות תביא לשיפור נוסף בשירות, ותעודד את העדפת התחבורה הציבורית על פני הרכב הפרטי."